Beaujolais Nouveau

 

 

Jedni uważają, że święto młodego wina zostało we Francji wyznaczone na 3. czwartek listopada celowo, aby lokalna ludność, mając na uwadze potrzebę udania się następnego dnia do pracy, nie przesadzała z jego „degustacją” ???? Inni, że jest to data symbolizująca francuską gotowość do świętowania z obojętnie jakiej okazji, w obojętnie w jaki dzień ??

W Angel’s szczególnie to drugie wyjaśnienie przypadło nam do gustu, toteż z radością zapraszamy Was na czterodniowe świętowanie w stylu francuskim, które rozpocznie się u nas już w nadchodzący czwartek! ????? Podczas Beaujolais Nouveau i Dni Kuchni Francuskiej w Angel’s będziecie mogli poznać nie tylko smak tegorocznego młodego wina z regionu Beaujolais, ale również dań francuskiego menu degustacyjnego, przygotowanych dla Was specjalnie przez naszego Szefa Kuchni – Jarka Lubeckiego! ????‍??

Szczegółowe menu znajdziecie poniżej. Zapraszamy Was serdecznie! Bon Appétit! ???

Menu:

?? Foie gras – pasztet z wątróbek kaczych i gęsich z koniakiem i grzanką;

?? Chaudrée de palourdes – zupa z małży z szafranem;

?? Bouef Bourguignon – wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami;

?? Daurade aux agrumes – filet z dorady w cytrusach, podany na szpinaku i fenkule;

?? Marquise au chocolat – czekoladowa markiza z sosem kawowym;