Gęsina 2017 w Angel's

Gęsina 2017 w Angel’s

 

 

O ile indyk jest królem amerykańskiego stołu podczas Święta Dziękczynienia, to z pewnością królową naszego Dnia Niepodległości 11 listopada powinna być gęś. Gęsina to bowiem nie tylko jeden z najbardziej znanych na świecie polskich produktów eksportowych, ale też bardzo ważny element naszej kultury kulinarnej. Wystarczy tylko wspomnieć słowa M. Reja o „Polakach co to własny język mają” oraz liczne ludowe powiedzenia związane z Dniem Św. Marcina i spożywaną w tym dniu gęsiną.

By zatem uczcić tegoroczny Dzień Niepodległości oraz świętomarcińskie tradycje, nasz Szef Kuchni przygotował autorskie menu, prezentujące ten wyjątkowy przysmak polskiej kuchni.

 

MENU GĘSINA 2017

 

Przystawka:

Gęsie żołądki duszone w warzywach z czarnuszką i chipsem z buraka

-16zł-

Zupa:

Krupnik na gęsinie z suszonym borowikiem

-14zł-

Danie główne:

Pieczone udko gęsie confit z sosem z zielonego pieprzu, plackami z batatów oraz kalarepą duszoną w śmietanie

-49zł-

Deser:

Beza z kremem kasztanowym

-14zł-

 

SPECJALNIE ZAMÓWIENIE

Pieczona gęś faszerowana dla 4-5 os.

Gęś pieczona w całości, faszerowana kaszą gryczaną, wątróbką, grzybami i podana z burakami oraz tartym chrzanem.

-249zł-

(Zamówienia przyjmujemy z 1-dniowym wyprzedzeniem)