O ile indyk jest królem amerykańskiego stołu podczas Święta Dziękczynienia, to z pewnością królową naszego Dnia Niepodległości 11 listopada powinna być gęś. Gęsina to bowiem nie tylko jeden z najbardziej znanych na świecie polskich produktów eksportowych, ale też bardzo ważny element naszej kultury kulinarnej. Wystarczy tylko wspomnieć słowa M. Reja o „Polakach co to własny język mają” oraz liczne ludowe powiedzenia związane z Dniem Św. Marcina i spożywaną w tym dniu gęsiną.
By zatem uczcić tegoroczny Dzień Niepodległości oraz świętomarcińskie tradycje, nasz Szef Kuchni przygotował autorskie menu, prezentujące ten wyjątkowy przysmak polskiej kuchni.
MENU GĘSINA 2017
Przystawka:
Gęsie żołądki duszone w warzywach z czarnuszką i chipsem z buraka
-16zł-
Zupa:
Krupnik na gęsinie z suszonym borowikiem
-14zł-
Danie główne:
Pieczone udko gęsie confit z sosem z zielonego pieprzu, plackami z batatów oraz kalarepą duszoną w śmietanie
-49zł-
Deser:
Beza z kremem kasztanowym
-14zł-
SPECJALNIE ZAMÓWIENIE
Pieczona gęś faszerowana dla 4-5 os.
Gęś pieczona w całości, faszerowana kaszą gryczaną, wątróbką, grzybami i podana z burakami oraz tartym chrzanem.
-249zł-
(Zamówienia przyjmujemy z 1-dniowym wyprzedzeniem)